• De jeugd is altijd zeer belangrijk geweest bij DCS. Door een goede jeugdopleiding wordt getracht een goede doorstroming van eigen spelers naar het eerste elftal te krijgen.

  In de dertiger jaren was er al sprake van jeugdvoetbal binnen DCS. Het beperkte zich tot een of twee elftallen, die dan nog aangeduid worden als 'aspiranten' en voetballen als TVV 5 en TVV 6. In 1948, toen TVV was omgedoopt tot DCS, telt de vereniging 2 juniorenteams; A en B. Op de Buitenmolen werd een tweede veld aangelegd t.b.v. de jeugd en kwam er ook een C-elftal.

  In 1954 was de eerste jeugdkampioen daar: de B werd kampioen. In 1955 kwam er ook een D-elftal. De allerjongsten moesten zich nog vermaken met het spelen van vriendschappelijke wedstrijden.

  De B- en C-teams werden in 1956 beiden kampioen. Het jaar daarop volgden de A- en de D-teams. Het A-elftal stoomde door naar de Hoofdklasse waar werd gespeeld tegen gerenommeerde clubs met namen die nu nog tot de verbeelding spreken. Zo kon men in die tijd op de Buitenmolen kijken naar jeugdspelers als Epi Drost, Theo Pahlplatz en Henk (Charly) Bosveld.

  Grote animator in die tijd was 'meneer De Wit'. Het A-elftal werd in 1961 kampioen in de geselecteerde hoofdklasse, een fantastische prestatie. Dit niveau vast houden was echter niet mogelijk.

  Door de explosieve bevolkingsaanwas groeide de jeugd van DCS. Het A-elftal van 1965 kende in de competitie maar 1 tegenstander van formaat en dat was DVC uit Didam. Beide ploegen hadden geen kind aan de overige tegenstanders. Beiden wonnen de onderlinge thuiswedstrijden, zodat een beslissingswedstrijd nodig was voor het kampioenschap en promotie naar de hoofdklasse. In een spannende strijd won DCS met 3-2, na halverwege nog met 2-1 achter te hebben gestaan

  Ook in de hoofdklasse ondervond DCS geen tegenstand en al 5 wedstrijden voor het eind van de competitie was men kampioen. De missie 'de weg terug' kwam nu in haar moeilijkste fase. Om weer in de interregionale klasse te komen moest men eerst kampioen van Gelderland worden. Dit gebeurde door de jeugd van AGOVV met 6-3 en 2-1 te verslaan.

  De volgende horde was een toernooi in Zutphen waar 5 teams aan deelnamen en waarvan er twee zouden promoveren. Na een gelijkspel (1-1) tegen Heracles en twee overwinningen tegen Germania (5-0) en Vitesse (1-0), was de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle niet meer van belang. In dat zelfde jaar werden ook de B1 en de C1 kampioen!

  De 'jeugdselectie' wist presteren op dit niveau vol te houden tot 1970 maar moest het toen toch afleggen tegen gerenomeerde tegenstanders als Heracles, PEC Zwolle, De Graafschap, Vitesse etc. Het duurde weer tot 1975 voor er weer een lichting spelers klaar stonden die deze prestaties konden evenaren.

  Nu voetbalt de jeugd van DCS op een gemiddeld niveau, maar wie weet..........

  Meer over de geschiedenis van DCS is te lezen in het jubileum boek 'Zestig jaar voetbal in Zevenaar', samengesteld door Jot Akkermans, Wim Bless, Willem Elshof, Ab Hendriks en Ben Knippenborg. Dit boekwerk is nog steeds te koop bij Rebers Boek en Bureau.

  De 'keien' van 1962:

  Staand v.l.n.r. Jan van Voorst, Jan Barten, Bert Corver, Wiet Geurds, Frits Hoeben, Jan van Onna, Jan Boerboom en Theo de Wit (leider).
  Knielend v.l.n.r. Wim Boerboom, Henk Elshof, Willy de Jager, Tonny Elshof en Frank Deenen.